Napenergia Felhasználását

solar-panel-array-1591358

A napenergia áramtermelés rendszerének tervezése és költségvetése

A napenergia, mind a környzet védelem, mind az olcsó vállalkozási költségek révén vált a sokak által preferált áramtermelési módszerré. Ez a, szinte minden területen használható rendszer az innovációs épület alkalmazásokkal meglehetősen népszerűvé vált. Oké, és akkor egy házi rendszer költségei mennyibe kerülnek?

Az energiaforrások alkalmazásának egy meglehetősen népszerű fajtája. Az olyan pozitív indokok miatt, mint, hogy sok van belőle, ingyen van, a működtetési költsége alacsony és a környezetet sem szennyezi felkeltette a befektetők figyelmét. Ebben a kutatásban/cikkben a fotovillamos elemek és az elektromos áramot termelő rendszerek költségéről esik szó.

A Rendszer Terve

Ahhoz, hogy a napenergiából áram termelődjön, egy létrehozandó rendszerben akkumulátor csoport, ampermérő szabályzó, áramátalakító és segéd áramkörök találhatóak. Természetesen, az alkalmazás szerint ezek az alkotóelemek eltérést mutathatnak. A megkívánt áram mennyiség szerint a nap lemez és annak számát meghatározzák. Azért, hogy, amikor nem süt a nap ne maradjunk energia nélkül, akkumulátor csoportot kapcsolna a rendszerhez. Azért, hogy az akkumulátor túltöltés és kisütés alkalmával ne szenvedjen kárt, akkumulátor töltő-szabályzót használnak. A töltő-szabályozó az akkumulátor helyzetének megfelelően, vagy megszünteti a napelemekből származó áramot, vagy a túlterhelést szünteti meg. Az inverter a váltakozóáramot igénylő szerkezetekhez a panelből nyert egyenáramot váltakozó árammá alakítja. Ha szükséges, akkor a berendezéshez hozzá lehet adni egy maximum töltésfigyelő eszközt is.

napenergia-felhasznalasat

 

A napsugarakat elektromos energiává alakító műszer. A teljesítménye a panel típusának megfelelő eltérésekkel együtt 15-20%. A jelenleg is folyó laboratóriumi vizsgálatok célja az, hogy növeljék a teljesítmény értékét. Törökországi feltételekkel a napsütés időtartama: télen 5 óra, ősszel 7 óra és nyáron 11 óra.

A panelek közepes feltételeknek megfelelő helyzetben nominális teljesítményt tudnak produkálni. Ha a panel üvege koszos, a napsugarak beesési szöge függőleges vagy ha túl meleg vagy túl hideg az idő, csökken a panel teljesítménye. Ezért a kiszámított szükséges teljesítmény értéktől kicsit magasabb értékkel lehet megfelleően használni az elemet.

Az akkumulátor rendszere

Az akkumulátort a villamosenergia tárolásában használják. Ha nem süt a nap, azért hogy ne maradjunk energia nélkül, logikus, hogy villamosenergiát tároljunk. Előfordulhatnak olyan napok, amikor nincs napsütés. Ezért is nagyon fontos, hogy tároljunk villamosenergiát. Az akkumulátor kapacitásának meghatározásában az egyik legfontosabb faktor, az hogy kiszámolják hány napot vagy órát nem süt a nap. Ha ezt 2 napban fogadjuk el, egy ház egy napi 5 kW-os fogyasztáshoz, 10kW órának megfelelő energiát tárolni tudó akkumulátor csoportot kell használnunk. Ha a rendszer feszéltségének 12 V-ot választunk, akkor 12 V 1200 ah-s akkumulátor csoport elég egy rendszernek. De azt nem szabad elfelejtenünk, hogy az akkumulátor rendzser autonóm rendszerekhez szükséges. Az akkumulátor rendszer az autonóm rendszerek anyagi oldalának nagy részét kiteszi.

Akkumulátor töltés-szabályozó

A napelemből származó elektromosságot szabályozva, megakadályozza, hogy teljesen megteljen vagy kiürüljön az akkumulátor. A fogyasztónak megfelelő elektromosság értékének megfelelően, a rendszerben megfelelő módon működő akkumulátort kell választani. Természetesen az akkumulátor töltés-szabályozónak meg kell felelnie akkumulátor feszültségének. A töltés-szabályozóból közvetlen kimenete lehet, hogy legyen az egyenáramnak. Sok szabályozóban a töltő állapotához tartozó, számbeli paramétereket mutató képernyő található. A szabályozókat gyártó jónéhány cég a panel teljesítményének megfelelő szabályozót is gyárt, és bevették az áruik közé.

 

Inverter

Az egyenáram energiáját váltakozó áram energiájává alakító berendezés. Általában két típusa van: a valódi szinus hullámot előállító és nem előállító. Az érzékeny rendszerekben szinuszos invertert használnak. Az inverter teljesítménye a rendszerben egyszerre működő fogyasztóegységek értének összeadásával számítható ki. Az a fogyasztó akinek a havi számlája 80 TL, annak egy 2000 wattos inevrtert kell választania.

Egyéb hozzávalók műszerek

A rendszerben használatos egyébb alkatrészek a kábelek és biztosítékok. Ahhoz hogy arendszert használni lehessen, jónéhány elektronikus fázist is használni kell. Hogy a rendszer jól működjön, nagyon fontos, hogy jól válogassuk meg a biztosíték és kábelrendszereket. A kábelek kiválasztásánál szem előtt kell tartani a feszültség kiesést is.